PARMsupport

Doe zelf eens normaal!

Geplaatst op: 22 oktober, 2014
Aantal keer bekeken:

Ik hoor het diegene nog zeggen, “Doe toch eens normaal!”. En ik dacht, dit ís juist normaal. We staan blijkbaar zo ver van de natuur en daarmee ook van onszelf af, dat we dit soort dingen raar vinden. Best erg eigenlijk.

Mijn dochtertje had uit zichzelf alle viltstiften uitgezocht. Die leeg waren of het echt niet meer goed deden, konden dan weg. Trots kwam ze op me aflopen ‘Kijk mam, het zijn er echt een heleboel!’ toen we gezellig aan de koffie zaten en ik de ‘Doe eens normaal’ opmerking naar mijn hoofd kreeg.

Wat had ik dan voor ergs gezegd?

Recycle plastic

Ik had tegen Tara gezegd dat we, voordat we de stiften zouden weggooien, eerst alle doppen eraf moesten halen zodat we die in de plastic bak konden doen.

Niets bijzonders zou je zeggen, gewoon recyclen. Om de plastic soup te verkleinen. Maar mensen vinden dat blijkbaar raar en dan moet ik normaal doen.

Clean the beach

Hetzelfde als ik ‘s zomers langs het strand loop (of hier thuis in de buurt), dat ik dan wat zwerfvuil opraap en weggooi. En als er geen prullenbakken staan, neem ik het mee en gooi het daarna weg. Blikjes, plastic, snoeppapiertjes etc.

Zwerfvuil? Nee, echt, doe je dat??

Ja. Heel normaal.

Ja maar, dat heeft een ander daar toch achtergelaten?!

Ja klopt, en?

Natuurlijk word ik wel eens aangekeken met een blik van ‘wat doe zij nou’, maar wat maakt mij dat uit. Verbeter de wereld, begin bij jezelf toch?! En ik leer dit mijn dochtertje ook. Dat het niet normaal is, dat afval op het strand of op straat ligt.

Plastic soup

Al die rommel die daar ligt, ligt eigenlijk gewoon in de natuur. Ja, ook als het op het fietspad ligt. En vaak waait het ook in het water. En zo komt het van de ene plek op de andere plek. ‘Dat gaat me echt te ver hoor’ zullen sommigen denken. Oja?

Heb je dit filmpje wel eens bekeken?

Vorig jaar circuleerde het overal in de (social) media. Je gelooft werkelijk niet wat je ziet. En helemaal niet als je bedenkt dat daar geen mensen wonen, ik herhaal geen mensen wonen. Alleen vogels. Een eiland ver van de bewoonde wereld. Dit is een van de voorbeelden wat er gebeurt als je een plastic flesje ergens laat liggen, ook als die niet van jou is.

Eco initiatives 

Gelukkig zijn er al veel initiatieven van mensen en organisaties die Nederland (en de wereld) schoon willen krijgen en houden. Zoveel opruimdagen en -acties worden georganiseerd, maar je kunt het ook gewoon in je eentje doen. Hoe? Nou gewoon als je ergens loopt, dat blikje of flesje oprapen en weggooien (of meenemen en later weggooien). Als er namelijk al zwerfvuil ligt, denkt een ander ‘nou dan kan dat blikje van mij er ook nog wel bij’.

Scheveningen

Geloof je het niet? Zie deze foto.

Ik schrok dat ik het zag en vroeg me echt af in welk land dit zou zijn. Gewoon in Scheveningen, in ons eigen Nederland. Als de een een blikje naast de afvalbak gooit, doet de ander het ook.

 

Zero waste

In Nieuw-Zeeland kijken ze er heel anders tegenaan. Daar beseffen de inwoners heel goed dat ze op een eiland leven en ‘zero waste to landfill’ willen. Landfill betekent een stuk grond of gebied waarop vuil wordt gestort. En omdat ze dit zo min mogelijk willen, recyclen ze bijna alles. Recyclen is daar de normaalste zaak van de wereld en overal waar je komt, staan diverse bakken. Niets geen geite-wollen-sokken-imago, gewoon leuke hippe eettentjes waar ze duidelijk laten zien dat ze staan voor eco en recyclen. 

Ik hoor sommige mensen al zeggen “dat recyclen maakt helemaal niet uit, ze gooien toch alles weer op één hoop.” Dat hebben ze ooit in een documentaire gezien en sommigen alleen maar van horen zeggen. Vaak heeft het meer te maken met er geen moeite voor willen doen, het staat te ver van iemand af.

Ik ben er ook niet bij als het afval opgehaald en daadwerkelijk weggebracht wordt om met eigen ogen te zien wat ermee gebeurt. Maar wat ik wel weet, is dat het allemaal begint bij een mindset. Waarin we beseffen dat we allemaal in deze wereld leven en onze verantwoording dienen te nemen. Een mindset veranderen is moeilijker dan de technologie ergens op aanpassen. Als we nu onze kinderen leren dat het anders kan, dan weten zij niet beter en zullen als volwassenen goed voor het milieu zorgen.

Ter inspiratie het filmpje

One drop in the Ocean, can make a sea change!

En om de zichtbaarheid hiervan te vergroten roept @Klean_nl ons op om een #zwerfie, een foto van het stuk zwerfvuil dat je opruimt, te maken en deze te delen via social media. Dus doe mee, recycle for life!

Marjon

© PARMsupport – Marjon Parmentier

 

p.s. ken je de Plastic Soup Surfer al? Blog 2014 zwerfvuil Plastic SoupSurfer

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PARMsupport
PARMsupport
Wil je ook meer zichtbaarheid? Meld je dan aan
om de GRATIS CHECKLIST te ontvangen