PARMsupport

Interview met yogalerares Sonia Luthra

Geplaatst op: 3 mei, 2013
Aantal keer bekeken:

[sws_picture_frame20 src=”http://parmsupport.com/v2/wp-content/uploads/2013/05/Schermafbeelding-2013-05-03-om-14.09.51.png” title=”Interview door Marjon Parmentier van PARMsupport” alt=”Interview door Marjon Parmentier van PARMsupport” align=”sws_frame_right” lightbox=”” album=”album” video=””] [/sws_picture_frame20] Yogalerares Sonia Luthra leidt het liefst een eenvoudig leven. Haar drijfveer is liefde. Liefde voor jezelf en voor de ander. Ze voelt zich bevoorrecht de vreugde van Sri Sri Yoga met haar leerlingen te mogen delen waarbij alles draait om de kracht van de glimlach. “Door te glimlachen blijf je bij jezelf, binnen je grenzen en laat je je geest ontspannen waardoor er weer ruimte en rust komt.”

Oost en West

Als kind van een Nederlandse moeder en Indiase vader kwam ze op twaalfjarige leeftijd naar Nederland. Ze verenigt Oost met West. Dit komt extra tot uitdrukking in haar leven als yogalerares. Dit was geen vooropgesteld plan, maar heeft zich ontvouwd in haar leven. Door de overgang raakte Sonia’s lichaam erg uit balans. Het kostte haar elke keer veel energie de balans terug te krijgen en ze hoopte dat Sri Sri Yoga hierbij zou kunnen helpen. Deze yoga bleek zo krachtig voor haar te werken, dat ze dit graag met anderen wilde delen en ging de teacher opleiding volgen. “Op dat moment was het best een zwaar programma voor mij, maar ik vertrouwde erop dat als iets de bedoeling is, dat je dan wordt gedragen. Mijn lichaam was helemaal niet fit. Ik was 12 kilo aangekomen door de overgang, zat niet lekker in mijn vel en was heel moe. Ik merkte tijdens de opleiding dat ik veel dingen kon die anderen niet konden doordat ik het met een glimlach deed. Op die manier bleef ik binnen mijn grenzen en ben ik soepeler en sterker geworden. Dit is voor mij de essentie geworden. Alles met een glimlach doen vind ik het belangrijkste van de hele yogales. citaat_interviewWanneer je glimlacht komt er een positieve chemische reactie bij jezelf en de ander op gang. Dit werkt heel krachtig en diep door. Door te glimlachen steek je elkaar aan en eigenlijk geef je elkaar cadeautjes daarmee. Sri Sri Ravi Shankar van Art of Living zegt altijd tegen mij ‘Sonia, just smile and be happy’.”

Art of Living

Via haar huidige man kwam ze in aanraking met Art of Living. Een internationale vrijwilligersorganisatie opgericht door de Indiase guru en humanitaire leider Sri Sri Ravi Shankar die een stressvrije en geweldloze wereld nastreeft. Hiervoor zijn wereldwijd diverse programma’s en projecten opgezet. Onder andere cursussen voor speciale ademhalingstechnieken, meditatie en yoga. “Sri betekent heel veel voor mij. Het is moeilijk in woorden uit te leggen. De liefdevolle aanwezigheid die je je voorstelt als Hou van jezelf en houd van iedereen om je heen. Liefde zijn, liefde leven!” de goddelijke liefde (of hoe je dit wilt noemen), dat kun je voelen in zijn aanwezigheid. Daarnaast kan hij voor mij verschillende rollen aannemen. Hij is mijn beste vriend en tevens leraar. Ik kan alles met hem delen. En die omhulling die hij me geeft, ik voel me beschermd en dat mijn gebeden uitkomen. Al die positieve ervaringen komen voor mij ook tot uiting in de yoga van Art of Living.” Het is altijd een gegeven in Sonia’s leven geweest positieve dingen met anderen te delen. Als kind stond ze al graag voor de klas om dingen te vertellen. De uitwerking die Sri Sri Yoga op haar had, moest ze dan ook aan anderen doorgeven. Een yogalerares was geboren.

Transformatie

Om daar te komen, heeft Sonia heel wat levenslessen doorstaan. Al op jonge leeftijd wist Sonia dat ze iets positiefs aan de mensheid wilde bijdragen. Net nadat ze was afgestudeerd als psychologe kreeg ze haar eerste kind. Ondanks dat iedereen tegen haar zei dat ze nooit meer een baan zou krijgen als ze niet meteen zou gaan werken, besloot ze toch eerst voor het moederschap te gaan. Ze zorgde met veel liefde voor haar twee zoons. Toen zij klein waren, werd ze ernstig ziek (borstkanker). “Dit was niet hoe ik het eigenlijk bedoeld had in mijn leven. Ik leefde heel gezond. Ik sportte, at biologisch, rookte niet en dronk geen alcohol. Door meditatie en yoga dacht ik aardig in balans te zijn. Het was toen dat ik besefte dat de situatie waarin ik leefde in conflict was met mijn wezen.” Ze kwam erachter dat ze niet voldoende trouw was aan zichzelf en besloot stappen te nemen. Na de operatie kreeg ze 1 bestraling, maar ze voelde meteen dat die dodend was voor haar hele systeem. Dat was niet de weg die ze wilde volgen en stopte met de reguliere geneeswijze. Ze voelde dat ze zichzelf van binnen moest veranderen. Haar ziekte heeft een transformatie in gang gezet en ze veranderde hoe ze met bepaalde situaties en mensen omging. Haar kinderen waren de reden dat ze vocht om te blijven leven, zij waren haar ankers. “Ik voelde heel sterk, als ik dit wil overwinnen dan moet ik trouw zijn aan mezelf. Dat is toen eigenlijk de rode draad in mijn leven geworden.”

“Only when you want nothing, you will receive everything. And then it won’t matter what you receive, it is fine. Then you are centred. Everything we do in this world is an expression of what and who we are, or an intention to come back to what or who we are. Either we are it, or long for it. You do yoga from you body, mind and soul or you use it to connect to your body, mind and soul.” Sonia Luthra

Trouw zijn aan jezelf

interview_marjon_parmsupport“Dit zit in hele kleine alledaagse dingen. Ieder moment trouw zijn aan jezelf is belangrijk, want je past jezelf zo snel aan de verwachtingen en behoeftes van anderen aan. Als je je de hele dag aanpast, ben je niet in harmonie met jezelf.” Ze is toen gaan observeren welke gedachten, behoeftes en gevoelens ze in diverse situaties had. Dat toekijken is volgens Sonia de eerste stap. Als je niet ziet wat er langs komt, kun je dit al snel op een ander plakken. Maar als een gevoel of gedachte duidelijk is, dan ben je vrij om te kiezen. Doe ik er wat mee of laat ik het gaan? “Dit voelt zo natuurlijk voor mij, het is nooit meer weggegaan. Dat is voor mij Wakker Zijn. Observeren of het wel mijn keuze is dat ik iets wel of niet doe. Niet zomaar meegaan in de situatie.” Trouw zijn aan jezelf en daarmee je kwetsbaarheid laten zien, vraagt ook veel moed. Want ‘jezelf’ is een kwetsbaarder deel dan de buitenkant en je weet niet of iemand je pijn gaat doen als je dat laat zien. “Het was een hele eenzame tijd. Mijn toenmalige echtgenoot en de spirituele groep waarin ik zat, accepteerden mijn proces niet. Daardoor ben ik erg getrained in trouw zijn aan mezelf, los van wat anderen van je vinden. Ik kon niet anders en het heeft me sterker gemaakt. Trouw zijn aan jezelf is het enige dat tot innerlijk geluk kan leiden.” In de yogawereld zegt men vaak ‘Je creëert je eigen wereld’ en dat is precies wat Sonia heeft gedaan.

Yoga

parmsupport_interviewsYoga verbindt alle dimensies; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Die eenheid, dat is yoga. Met Sri Sri Yoga gaat het er niet om hoe ver je komt, maar dat je zo ontspannen mogelijk in een houding kunt blijven met een rustige ademhaling en glimlach. Juist dan wordt je uiteindelijk sterker en soepeler. “Het is in mijn lessen totaal niet belangrijk wat je wel of niet kunt, maar dat je ernaar kijkt en je lichaam omhult.” Het fysieke lichaam heeft andere behoeftes dan de geest of ziel. Als het energieniveau, prana, heel laag is in je lichaam, krijg je sombere gedachtes. Door yoga asana’s (houdingen) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen) wordt je positiever en het verhoogt je energie. “Het mooie is dat je na 2 of 3 simpele houdingen weer helemaal in balans kunt zijn. Iedereen kan aan mijn lessen meedoen, ongeacht je fysieke gesteldheid. Naast het fysieke, brengen de yoga houdingen ook de gedachten tot rust en de emoties in balans. Dat is heel erg fijn en werkt heel erg ‘aardend’ voor je als je veel in je hoofd zit.” Een veelgehoorde uitspraak in de yoga is ‘You are not the Do-er’. Daarmee wordt bedoelt dat je er tegelijkertijd bent en niet bent. Je kijkt naar je leven en doet op dat moment wat voor jou goed voelt en daarna laat je het los, dan komt een nieuw moment. Je neemt geen ballast, bedoeling of verlangens mee. Alleen wanneer je niets wilt, kun je alles ontvangen. En dan maakt het ook niet uit wat je ontvangt, het is ok. Dan ben je gecentred. Sonia: “Alles wat we doen in deze wereld is een expressie van wat en wie we zijn, of een intentie om terug te gaan naar wat of wie we zijn. We zijn het, of we verlangen ernaar. Je doet yoga vanuit je lichaam, geest en ziel of je gebruikt yoga om je te verbinden met je lichaam, geest en ziel.”

Passie

Yoga is een passie van Sonia, maar verder streeft ze minder passies na omdat het haar eigenlijk onrustig maakt. “Ik wil evenwicht houden, het moeten expressievormen zijn. Ik ben net een soort kind en ga ergens helemaal voor, maar mijn lichaam is niet meer van dien aard. Dan wordt het te veel en moet ik het daarna bezuren. Mijn lichaam leidt mij naar innerlijke balans. Doordat het niet in balans is, leert het mij doseren en bepaalt mijn lichaam voor een groot deel mijn grenzen. Migraine heeft me uiteindelijk naar binnen geleid. Ik ben vaker in mijn eentje. Ik vind het heel leuk om met mijn hond *Suhki te spelen. Als een kind, zijn we samen helemaal in het moment. Allebei met zoveel liefde. Dat zie ik in iedere beweging van haar, altijd met de wakkerheid dat je lief voor elkaar bent. Een bijzondere energie voel bij haar.”

Liefde

“Sri zegt dat ‘het doel van hier leven is dat je in een lichaam het oneindige kan voelen’. Dan ben je in alle lagen verbonden. Dit voel je in meditatie. Als dit je tweede natuur gaat worden, dan voel je het ook steeds meer terwijl je dingen doet in het leven. Dat is voor mij yoga! Het is ‘in het moment leven’. Als je in gedachten bent, ben je er eigenlijk niet. Daarbij is yoga mijn manier om liefde uit te drukken voor de mensen om mij heen. Tijdens die eindontspanning voel ik dat ik in stilte van mijn leerlingen houd. Stilte en liefde is heel compleet, dus iedereen kan eruit putten wat die wil. Dat is eigenlijk de bedoeling van mijn yogalessen.” Liefde voor mensen, de natuur en voor dieren gaat als een rode draad door Sonia’s leven heen. “Mijn intentie in dit leven is van zoveel mogelijk mensen te houden. En de manier waarop ik dat doe, kan door de jaren heen veranderen. Nu is het yoga. Misschien mediteren we later alleen nog maar met elkaar, dat maakt dus niet uit voor mij. Ik doe het met heel veel liefde en vreugde en ook met dankbaarheid dat de mensen naar mij komen, dat ik het mag laten stromen. Dit geldt ook in mijn privéleven. Mijn man Robert en mijn twee prachtige zoons zijn heel belangrijk voor mij. Ik heb een hele sterke liefdesband met ze.” De Liefde beleven is heel belangrijk voor Sonia: “Hou van jezelf en houd van iedereen om je heen. Liefde zijn, liefde leven!”

Schermafbeelding 2013-05-03 om 14.04.57


*Sukhi betekent Geluk of Gever van Geluk in het Sanskriet

Sri Sri Yoga met Sonia Luthra
www.health-happiness.org Facebook.com/sonia.luthra1

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PARMsupport
PARMsupport
Wil je ook meer zichtbaarheid? Meld je dan aan
om de GRATIS CHECKLIST te ontvangen