PARMsupport

Blog – Duurzame klantenrelatie

Geplaatst op: 12 juli, 2012
Aantal keer bekeken: 1.583

Toen ik vroeger als consultant bij een Amerikaans CallCenter bedrijf werkte, werd me vaak door klanten gevraagd wat ik nou zo leuk aan mijn baan vond. De bedrijfsprocessen hadden mijn interesse en ik vond het geweldig om elke keer weer een ‘kijkje in de keuken’ van al die organisaties te krijgen. Maar het meest leuke van alles vond ik toch wel het werken met de klanten en mijn rol om dit alles te begeleiden. Mensen en communicatie. En dan met name het persoonlijke contact dat met de klanten in zo’n (maanden durend) proces ontstaat. Eigenlijk zijn die gesprekken me het meest bijgebleven. Blijkbaar voelde ik dan extra verbinding.

Verbinding

Die connnectie is de kern van waaruit ik zoveel mogelijk wil leven en werken. Dit komt terug in alles. Als ik in een relatie, zoals vriendschap, de verbinding niet (meer) voel, houdt deze geen stand. Hetzelfde geldt voor mijn ‘zakelijke vriendschappen’, de mensen met wie ik samenwerk en waar ik wil de connectie mee wil voelen. Zeker bij mijn klanten! Ik voel me als een verlengstuk van hun organisatie en heb oprechte interesse in hun bedrijf, de producten en diensten en de ondernemer als persoon. Logisch, zul je misschien denken. En daar ben ik dan blij om, dat jij dit ook vindt! Maar hoe vaak mis je toch ergens die verbinding, die oprechte interesse, waarom het om draait bij een duurzame klantenrelatie. Iemand die jou volgt op Twitter en als je niet meteen terugvolgt, jou dan weer ontvolgt. Je volgt iemand toch uit eigen interesse?! Ik volg genoeg mensen die mij niet terug volgen. Of bijvoorbeeld een coach die volledige aandacht voor je heeft in dat ene uur, maar wanneer je een grote stap hebt gezet in je (coaching)proces en dit online deelt, geen reactie, RT of een Like geeft. Laat staan een persoonlijk woord (via de mail) buiten de geplande sessies om. Is er dan connectie?

Proces van de klant

“Dat is precies waarin jij je onderscheidt van anderen en waarom ze voor jou moeten kiezen!” zei mijn vriendin afgelopen weekend. Ik was verrast dat ze dit zei, maar begrijp wat ze bedoelt. Ik wandel met mijn klanten mee in hun proces naar zichtbaarheid en stimuleer ze tussendoor de volgende stap te zetten. Los van mijn opdracht. Een sms als ik weet dat ze een belangrijke afspraak hebben, de mail tussendoor om te vragen hoe het gaat, ik like hun foto’s of filmpje als ik deze voorbij zie komen. Waarom? Omdat ik oprecht interesse heb in waar ze mee bezig zijn, hun pad in ondernemerschap, hun bedrijf. En daardoor delen ze ook hun proces met mij en ontvang ik dat ene smsje of mailtje waarin ze een succes(je) met me delen en zit ik met een glimlach op mijn gezicht. Ik vind het prachtig om met ze mee te lopen, te stimuleren en met ze te sparren. Ik krijg er zelfs energie van! Sommige mensen zeggen ‘dan snij je jezelf toch in de vingers qua tijd en geld’. Zo zou je het kunnen zien inderdaad, maar naast mijn zakelijk kant is dit nu eenmaal wie ik ben en hoe ik werk. Ik zou graag zien dat iedereen in echte verbinding met elkaar samenwerkt, dat komt mijns inziens de bedrijfsresultaten pas écht ten goede.

Welke extra stap zet jij voor jouw klanten?

 

Laat een reactie achter:

PARMsupport
PARMsupport
Wil je ook meer zichtbaarheid? Meld je dan aan
om de GRATIS CHECKLIST te ontvangen