PARMsupport

Blog – Wat doe jezelf op 11-11?

Geplaatst op: 11 november, 2010
Aantal keer bekeken:

Vandaag is de Dag van de Duurzaamheid. Wat houdt dit precies in?

Deze dag is sinds 2009 in het leven geroepen door Urgenda om naast meer aandacht te vestigen op duurzaamheid juist ook particulieren, gemeenten, bedrijven en scholen zelf een bijdrage te laten leveren aan duurzaamheid. De duurzaamheidsbeweging is groter dan men denkt en door deze dag wordt de beweging zichtbaar en zullen hopelijk nieuwe mensen en bedrijven aansluiten.

Duurzame begrippen

Er worden veel verschillende begrippen gebruikt als het gaat om duurzaamheid en aanverwante zaken. Duurzaamheid is het bestendig omgaan met de hulpbronnen waarmee de welvaart wordt voortgebracht. Een duurzaam proces is er een die permanent kan worden toegepast omdat het de aarde niet uitput en een duurzaam product wordt met een productiemethode gemaakt die in deze zin duurzaam is. Duurzaamheid gaat ook vaak samen met Fairtrade, dat inhoudt dat de producent een verantwoorde prijs krijgt voor het product en de arbeiders leefbaar loon verdienen onder verantwoorde arbeidsomstandigheden. Cradle to cradle is een concept waarbij afval voedsel is, volledig gebaseerd op de natuur. Volgens MVO Nederland staat MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen als een  bedrijf de verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering neemt. Het bedrijf maakt bewuste keuzes om een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit. Op vele manieren kunnen je bijdragen aan duurzaamheid om onze hulpbronnen niet (nog meer) uit te putten.

Duurzaam leven

Duurzaam leven staat misschien het dichtst bij jezelf. Je kunt Eko producten kopen bij de reformwinkel en tegenwoordig zelfs bij veel supermarkten. Als je dat nog niet gedaan hebt, kun je overstappen op groene energieleverancier of je huis beter laten isoleren. Zoveel mogelijk Bio kleding via webshops bestellen. Note: Het maken van 1 spijkerbroek kost 5.000 liter water terwijl een kind 400 liter water nodig heeft om te overleven (bron: Mudjeans). Vaker met de fiets en het OV gaan in plaats van met de auto. Niet alleen de kranten en papier en de lege flessen recyclen, maar ook al het plastic dat je tegenkomt in huis. Van dopjes op de melkpakken, grote plastic flessen tot de plastic bakjes waar kwark in zat. Het is vaak meer dan je denkt!

Duurzaam ondernemen

Als je ondernemer bent, kun je naast duurzaam leven ook nog streven naar zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Als je een webshop of een website met een webcommunity hebt en je maakt geen gebruik van een groene hosting provider, kun je jouw site ‘groen maken’ via www.cleanbits.net . Maak je gebruik van briefpapier, visitekaartjes e.d., laat je alles op FSC of kringlooppapier drukken of heb je wel eens gedacht aan een Eco drukkerij? Hoe is de verlichting in het pand geregeld, gaat dit automatisch uit? Is het eten in de kantine duurzaam? Er zijn voorbeelden te over om met kleine en grote aanpassingen duurzaam  te ondernemen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Zelf probeer ik zoveel  mogelijk groen te leven en te werken en dit als leidraad te nemen in alles wat ik doe. Het lukt (nog) niet altijd zoals ik zou willen, maar ik probeer het met alles na te streven.

We kopen veel biologische producten en als ik kan kiezen tussen Nederland of buitenland, kies ik producten van eigen bodem. Ik laat ingevroren eten ontdooien in de koelkast zodat deze minder hoef te koelen, geen apparatuur op stand-by laten staan, ’s avonds gaat de kachel een uur eerder uit, we hebben cradle-to-cradle tegels en waterbesparende kraan voor de badkamer, kopen tweedehands spullen. Ik gebruik Ecosia als zoekmachine op het internet en ik had deze zomer mijn hostingprovider aangeschreven omdat deze niet als groen vermeldt staat bij Cleanbits. Zojuist ontving ik de melding van Yourhosting dat hun serverpark deze maand nog verhuist naar een milieubewust datacenter! Ik ben aangesloten bij Duurzaam consumentenplatform Nudge. En ik probeer op mijn manier duurzaamheid onder de aandacht te brengen in mijn eigen kring en via PARMsupport.

Het is een mindset die nog niet overal en bij iedereen aanwezig is. En ik begrijp het ook wel, want waarom zou je duurdere visitekaartjes ‘groen’ laten drukken als je deze ook heel goedkoop, of zelfs gratis, kunt krijgen? Maar dit laatste is korte termijn denken en ik hoop nu écht dat de tijd daar is, dat we met z’n allen het hele plaatje overzien en dat het zo cliché, maar ook zo waar is…. Verbeter de wereld begin bij jezelf! En met elkaar staan we sterker! Als de vraag naar duurzame producten toeneemt, volgt het aanbod van zelf!

Samen voor een Betere Wereld!

www.dagvandeduurzaamheid.nu
www.debeterewereld.nl
www.urgenda.nl
www.cleanbits.net
www.cradletocradle.nl
www.mvonederland.nl
www.duurzame-producten.startpagina.nl

Voor praktische tips zie NieuwAmsterdamsKlimaat

© PARMsupport – Marjon Parmentier

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PARMsupport
PARMsupport
Wil je ook meer zichtbaarheid? Meld je dan aan
om de GRATIS CHECKLIST te ontvangen