PARMsupport

Train je emotionele intelligentie door meditatie

Geplaatst op: 24 september, 2014
Aantal keer bekeken:

Een workshop over Mindfulness en Emotionele Intelligentie gegeven door Robert Bridgeman, auteur van ‘Start vandaag met lichter leven’. Bridgeman reist de hele wereld over en biedt coaching, workshops, retraites en evenementen voor organisaties en particulieren. Ik mag deelnemen aan de workshop die hij aanbiedt aan o.a. non-profit organisaties. Wat een leuke uitnodiging, daar wil ik wel bij zijn!

De locatie is De Nieuwe Yogaschool in het centrum van Amsterdam. Wat een heerlijke plek om te zijn. Je stapt de drempel over en voelt je meteen thuis. Met een soja cappuccino in de hand neem ik in de binnentuin plaats in de zon en raak meteen in gesprek met iemand van de organisatie Terres de Hommes. We hebben er zin in.

WelkomRobert Bridgeman

Bij binnenkomst worden we onthaald door Robert, we schudden hem de hand en stellen ons voor. Zodra iedereen heeft plaatsgenomen, steekt Robert van wal over wat de dag gaat brengen en heet ons van harte welkom. Dit doet hij op een ludieke manier, Het is een leuke binnenkomer en het ijs is gebroken. Mediteren verbetert duidelijk je korte termijn geheugen.                 Bring it on!

Meditatie

Bij mindfull mediatie concentreer je je op de ademhaling en ben je gewaar wat er in het NU afspeelt. Als er een gedachte komt, laat je deze weer gaan, terug naar de ademhaling. De adem is je anker en vanuit deze ‘staat van zijn’ kun je heel goed observeren wat er met je gebeurt. Mediteren legt het denken stil. En naarmate je meer mediteert neemt de over-activiteit van de amygdala (dat deel van de hersenen die zintuigelijke informatie aan emoties koppelt) af waardoor je rustiger blijft en bijvoorbeeld minder snel boos wordt, maar wel je helderheid verhoogt. Het verhoogt je prestaties en ook je gevoel van geluk (dit kun je meten in de hersenen). Vandaar dat Google een speciaal meditatie programma heeft ontwikkeld, Search Inside Yourself.

Search Inside Yourself GoogleHet SIY meditatieprogramma van Google is ontworpen door Chade-Meng Tan en traint medewerkers in emotionele intelligentie (EI). Hij ontdekte dat de vele voordelen van het mediteren ook tot een positief resultaat leiden in ons werk. Door regelmatig te mediteren, train je je EI en dit verhoogt de alertheid en productiviteit, er ontstaat meer focus. Het SIY kent veel wetenschappelijke onderbouwing, o.a. via Standford University die veel onderzoeken doet naar de effecten op onze brein. Robert is als enige Nederlander aangesloten bij Google’s SIY en wij krijgen onderdelen van dit programma gepresenteerd.

Everything we Do, Think and Pay attention to
changes the structure of our brains

Wetenschappelijk hersenonderzoek toont aan welke invloed meditatie op onze hersenen heeft. Alles wat we DOEN, DENKEN en AANDACHT aan geven verandert de structuur van onze hersenen. Letterlijk wel te verstaan. Dit maakt best wel indruk op me merk ik. Dat mediteren goed voor me is en dat ik er rustiger en alerter door wordt en meer kan doen in minder tijd, had ik zelf al ondervonden. Maar dat mijn hersenen er letterlijk door veranderen, in positieve zin, dat wist ik niet.

Practise practise practise

De kennis en presentaties worden afgewisseld met korte meditaties en interactieve oefeningen. Dit maakt de dag speels en praktisch. De oefeningen zijn onder andere gericht op mindful communiceren waarbij je tijdens een gesprek leert opmerken wat het met je doet, en zo weet je wat je ervaart. Vanuit die ‘weten-schap’ kun je dan anticiperen, en in plaats van een onbewuste reactie, op een bewuste manier reageren. Zo verkrijg je ‘meesterschap’. Ook zijn er oefeningen die je als organisatie kunt toepassen waardoor je een beter beeld krijgt van medewerkers en afdelingen. Ontzettend leuk en leerzaam om dit in zo’n kort tijdbestek uiteen te zetten en inzicht te krijgen in je eigen rol en die van anderen binnen een organisatie.

Teach what you Preach

De dag vloog voorbij en was echt gestoeld op het principe teach what you preach. De lunch werd de eerste 10 minuten dan ook mindful en in stilte genuttigd. Het afwisselende programma van (wetenschappelijke) kennis, presentaties en oefeningen werd goed begeleid door Robert. In zijn aanwezigheid ontstond er al snel vertrouwen en een prettige sfeer binnen de groep waardoor je meteen de diepte in kon met de oefeningen.

Ik hoop dat steeds meer bedrijven mindful- en emotionele intelligentie training in de organisatie gaan toepassen en dat zo iedereen lichter en bewuster gaat leven en werken!
Marjon

Bridgeman methode Lichter Leven

© PARMsupport – Marjon Parmentier

 

 

 

 

 

 

 

© PARMsupport – Marjon Parmentier

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PARMsupport
PARMsupport
Wil je ook meer zichtbaarheid? Meld je dan aan
om de GRATIS CHECKLIST te ontvangen